Hoge Raad, 8 November 2019
Een slapend dienstverband is volgens de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2019:1734) in strijd met goed werkgeverschap, zoals neergelegd in Artikel 7:611 BW. Indien er een redelijke grond is voor het verzoek van werknemer om het arbeidscontract te beëindigen, indien aannemelijk is dat werknemer niet binnen 26 weken zal herstellen of er binnen die tijd passende vervangende werkzaamheden kunnen worden verricht door werknemer, en indien herplaatsing op een andere functie binnen redelijke termijn niet mogelijk is, is een werkgever verplicht om mee te werken met het beëindigen van het dienstverband. Heeft de werkgever een rechtvaardig belang bij het in stand houden van een slapend dienstverband, dan mag een werkgever besluiten om niet in te stemmen met het verzoek tot beëindiging van het dienstverband van werknemer.
Transitievergoeding
Een werkgever kan bewust een slapend dienstverband aan willen houden, om zo het betalen van een transitievergoeding te vermijden. Echter, een werknemer zal juist graag de transitievergoeding ontvangen. De uitspraak van de Hoge Raad blijkt dus in het voordeel van de werknemer. De Hoge Raad heeft bepaald dat de hoogte van de transitievergoeding niet meer hoeft te zijn dan de transitievergoeding die de werkgever aan werknemer had moeten betalen ingeval werkgever de arbeidsovereenkomst had beëindigd. Wanneer uitbetaling van de transitievergoeding zou betekenen dat werkgever in financiële moeilijkheden terecht komt, kan de rechter beslissen dat werkgever het bedrag bijvoorbeeld in termijnen kan betalen, of dat de betaling wordt opgeschort tot een specifiek moment.
AOW en slapend dienstverband
Bent u recent met pensioen gegaan, maar heeft u daarvoor meerdere jaren een slapend dienstverband gehad, dan kan het zo zijn dat u alsnog recht heeft op de transitievergoeding van uw werkgever.
Compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid
Wanneer een werknemer voor een periode langer dan 2 jaar ziek is, mag de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen. De werkgever is dan wel een transitievergoeding verschuldigd aan de werknemer. Het is hiervoor niet van belang of de werknemer nog ziek is op het moment van ontslag. De regeling compensatie transitievergoeding zorgt ervoor dat de werkgever de betaalde transitievergoeding terug kan krijgen. Werkgevers kunnen aanspraak maken op deze vergoeding voor transitievergoedingen die op of na 1 juli 2015 zijn betaald. Vergoeding voor transitievergoedingen die voor deze periode zijn betaald, zullen niet gecompenseerd worden.
Vereisten voor de compensatie van transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid zijn:
- Ontslag van de werknemer als gevolg van langdurige ziekte;
- De werknemer is wettelijke gerechtigd tot de transitievergoeding; en
- De transitievergoeding is reeds betaald door de werkgever.
Contact
Vraagt u (als werknemer) zich af of uw dienstverband kan worden gekwalificeerd als een slapend dienstverband? Of wilt u (als werkgever) weten wat er van u verwacht wordt? Neem contact op met Legal Q! Wij helpen u graag verder met al uw vragen betreffende een slapend dienstverband.