De aanzegplicht

Indien werkgever werknemer een contract voor bepaalde tijd heeft gegeven, is werkgever verplicht om werknemer een maand voor het van rechtswege eindigen van het arbeidscontract voor bepaalde tijd schriftelijk te melden of dit contract wel of niet wordt verlengd. Dit wordt de aanzegplicht van de werkgever genoemd en is een verplichting bij het sluiten van een arbeidscontract voor bepaalde tijd van zes maanden of langer.

Aanzeggen vs. opzeggen

Het is van groot belang om het verschil tussen aanzeggen en opzeggen duidelijk te specificeren. Aanzeggen geschiedt op het moment dat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die langer is dan zes maanden van rechtswege eindigt. Middels opzeggen kan een arbeidsovereenkomst eindigen. Bij opzegging geldt geen aanzegplicht, maar wel een aanzegtermijn. Zodoende kan worden voorkomen dat de werkgever een arbeidsovereenkomst opzegt en de werknemer binnen mum van tijd op straat staat.

Wanneer geldt de aanzegplicht niet?

Indien een arbeidscontract voor bepaalde tijd is aangegaan voor een periode die korter is dan zes maanden, geldt er geen aanzegplicht voor de werkgever. Ook indien de arbeidsrelatie tussen werknemer en werkgever rust op een uitzendovereenkomst met een uitzendbeding, zal de werkgever geen aanzegplicht hebben. Wanneer een werknemer is aangesteld voor een specifiek project, of ter bijvoorbeeld vervanging van een werknemer die met zwangerschapsverlof is, dus wanneer er geen kalenderdatum is vastgesteld die het einde van het dienstverband betekent, geldt tevens geen aanzegplicht.

Niet, of niet juist, voldoen aan de aanzegplicht

Indien een werkgever niet, of niet juist, voldoet aan de aanzegplicht, betekent dit niet dat het dienstverband niet van rechtswege kan eindigen. Er zullen echter wel andere consequenties gelden voor een werkgever die zijn aanzegplicht niet, of niet juist, na komt. De volgende gevallen behoren tot de mogelijkheden:

  • Het in zijn geheel niet nakomen van de aanzegplicht. In dit geval zal de werkgever een aanzegvergoeding moeten betalen aan de werknemer, ter hoogte van een maandsalaris van de werknemer.
  • Het te laat nakomen van de aanzegplicht. Indien de werkgever de aanzegtermijn niet in acht neemt, dan dient de werkgever een aanzegvergoeding van het maandsalaris van de werknemer te betalen berekend over het aantal dagen dat de werkgever te laat is.

De hoogte van de aanzegvergoeding

De aanzegvergoeding is verschuldigd vanaf het moment dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege is geëindigd of zal eindigen. Dit is dus een maand nadat de aanzegplicht voor de werkgever ontstaat. Vanaf dat moment kunnen de omstandigheden van het niet, of niet tijdig, voldoen aan de aanzegplicht in acht worden genomen en kan het verschuldigde bedrag berekend worden. Of het gehele maandsalaris, of een deel hiervan, zal door de werkgever moeten worden betaald.

Geen betaling van de aanzegvergoeding

Wanneer er sprake is van faillissement, surseance van betaling of een schuldsaneringsregeling, wordt er een uitzondering gemaakt op de aanzegvergoeding. In dat geval is de aanzegvergoeding niet verschuldigd. Ook indien de aanzegplicht wél heeft plaatsgevonden, maar niet schriftelijk, kan ook soms een uitzondering worden gemaakt op de verplichting tot het betalen van de aanzegvergoeding.

Voortzetting?

Indien de werkgever niet heeft laten weten de arbeidsovereenkomst te beëindigen, maar ook niet heeft laten weten de arbeidsovereenkomst te willen voortzetten en onder welke voorwaarden hij deze zou willen voortzetten, kan de werknemer ervan uit gaan dat de arbeidsovereenkomst voor een gelijke periode, met een maximum van een periode van een jaar, wordt verlengd. Ook bij voortzetting, maar het niet voldoen aan de aanzegplicht of de aanzegtermijn, moet de werkgever de aanzegvergoeding betalen.

Aanzeggen bij voorbaat

Er is sprake van aanzegging bij voorbaat indien de werkgever bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst een clausule opneemt in deze arbeidsovereenkomst, waarin wordt vastgelegd dat de arbeidsovereenkomst op een bepaalde datum zal eindigen. Hiermee voldoet de werkgever aan de aanzegverplichting en voorkomt de werkgever dat hij of zij een aanzegvergoeding moet betalen. Echter is er Met het inwerking treden van de Wab op 1 januari 2020 kunnen er echter negatieve gevolgen zijn verbonden aan het bij voorbaat opnemen van een aanzegging. Wanneer de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd of niet wordt voortgezet op initiatief van de werkgever, hetgeen het geval is bij aanzegging bij voorbaat, is de werkgever een transitievergoeding verschuldigd aan betreffende werkgever, direct vanaf de indiensttreding. Ook al besluit de werknemer dat hij na het verlopen van de periode die is vastgelegd in de arbeidsovereenkomst dat hij of zij niet wil blijven werken voor de werkgever, dan heeft hij of zij recht op deze transitievergoeding, omdat de beëindiging van de arbeidsovereenkomst tóch geïnitieerd is door de werkgever. Het is voor een werkgever in dit verband dus van belang om goed na te denken over het opnemen van een clausule waarin de arbeidsovereenkomst bij voorbaat wordt opgezegd.

Vragen?

Heeft u vragen over de aanzegplicht, aanzegtermijn en aanzegvergoeding? Een van onze juridische experts op het gebied van arbeidsrecht helpt u graag verder. Neem contact met ons op om te zien wat wij voor u kunnen betekenen!



Specialist de aanzegplicht

Een werkgever moet in bepaalde gevallen voldoen aan de aanzegplicht. Dit kan een werkgever voor de zekerheid zelfs al bij voorbaat doen. Denk hier echter goed over na, want het zal niet altijd een gunstige situatie opleveren voor de werkgever!
Innovation / Growth / Commitment

Neem contact op

U kunt contact met ons opnemen door het invullen van ons contactformulier. Wij reageren zo spoedig mogelijk. Natuurlijk kunt u ons ook direct mailen of bellen.