Beëindigen van een arbeidscontract

Als een werkgever een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wil beëindigen dan zijn hier globaal genomen twee opties voor (ontslag op staande voet is buiten beschouwing gelaten): Op deze pagina worden deze mogelijkheden uitvoerig besproken.

Twee gronden waarop een Arbeidsovereenkomst mag worden beëindigd:  

  1. Opzeggen door de werkgever op grond van een ‘redelijke grond’ (zie hieronder). Opzegging mag dan, afhankelijk van het soort grond, alleen met een voorafgaande toestemming/instemming van de kantonrecht of het UWV.
  2. Beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden (vaststellingsovereenkomst).

Redelijke grond

De ‘redelijke ontslaggronden’ zijn opgenomen in artikel 7:669 lid 3 sub a tot en met h BW en zijn: bedrijfseconomische omstandigheden, langdurig ziekteverzuim, frequent ziekteverzuim, disfunctioneren, verwijtbaar handelen of nalaten, gewetensbezwaren, verstoorde arbeidsverhouding of andere omstandigheden. De redelijke gronden kunnen ook samenlopen.

  • Als sprake is van een ‘redelijke grond’, moet de werkgever eerst proberen om de werknemer binnen een redelijke termijn, al dan niet met behulp van scholing, binnen zijn organisatie te herplaatsen in een passende functie. Rechters zijn verplicht om bij hun beoordeling van een ontbindingsverzoek te onderzoeken of de werkgever heeft voldaan aan zijn herplaatsingsplicht.
  • De verplichting voor een werkgever om ofwel toestemming te vragen aan het UWV teneinde de arbeidsovereenkomst op te zeggen, ofwel de kantonrechter te verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden, bestaat alleen als de werknemer niet schriftelijk met de opzegging van zijn dienstverband instemt.
  • Een verzoek van de werkgever tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst moet door de rechter worden getoetst aan de criteria die in de wet en daarop gebaseerde lagere regelgeving zijn opgenomen. Als het door de werkgever aangevoerde onvoldoende grond biedt voor ontslag, mag de rechter de arbeidsovereenkomst niet ontbinden.
  • Bij een voorgenomen ontslag vanwege bedrijfseconomische omstandigheden of wegens langdurig ziekteverzuim, moet de werkgever, als de werknemer niet instemt met de opzegging van zijn dienstverband, het UWV toestemming moeten vragen om het dienstverband te mogen opzeggen.
  • Als sprake is van een opzegverbod, dan mag een werkgever de arbeidsovereenkomst van de werknemer niet opzeggen. In principe geldt dat ook de kantonrechter de arbeidsovereenkomst dan niet mag ontbinden.
  • In bepaalde gevallen kan de werknemer aanspraak maken op een transitievergoeding en/of een billijke vergoeding.

Beeindiging wederzijdsgoedvinden.

Buiten bovenstaande gronden is het ook altijd mogelijk om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen (vaststellingsovereenkomst). Een werkgever en een werknemer kunnen in onderling overleg besluiten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Die afspraken kunnen zij vastleggen in een overeenkomst: een vaststellingsovereenkomst.

Ontslaggrond Disfunctioneren

Onder redelijke grond in het kader van disfunctioneren wordt verstaan:

“de ongeschiktheid van de werknemer tot het verrichten van de bedongen arbeid, anders dan ten gevolge van ziekte of gebreken van de werknemer, mits de werkgever de werknemer hiervan tijdig in kennis heeft gesteld en hem in voldoende mate in de gelegenheid heeft gesteld zijn functioneren te verbeteren en de ongeschiktheid niet het gevolg is van onvoldoende zorg van de werkgever voor scholing van de werknemer of voor de arbeidsomstandigheden van de werknemer”

Criteria:

  • de werkgever moet de ongeschiktheid aannemelijk maken; en
  • vastgesteld moet zijn dat de ongeschiktheid van de werknemer niet voortvloeit uit ziekte of gebreken van de werknemer; en
  • de werkgever moet voldoende contact met de werknemer hebben gehad om te proberen verbetering teweeg te brengen in het functioneren van de werknemer; en
  • aannemelijk moet zijn dat het disfunctioneren niet is toe te schrijven aan onvoldoende zorg voor de arbeidsomstandigheden aan de zijde van de werkgever.

Verwijt wel of niet bij werknemer is niet van belang

Of het disfunctioneren wel of niet aan de werknemer te verwijten is, is in principe niet van belang. Dus ook als de werknemer er niets aan kan doen dat hij ongeschikt is voor de functie, kan het dienstverband worden beëindigd, mits aan de gestelde eisen is voldaan. Voor een verzoekschrift tot ontbinding op grond van disfunctioneren kan gebruik worden gemaakt van het Voorbeeld verzoekschrift ontbinding op grond van disfunctioneren.

Neem contact met ons op

Wilt u ondersteuning bij een arbeidsrechtelijk conflict ? Of heeft u te maken met een geschil over het beëindigen van uw arbeidscontract? Onze juristen assisteren u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie



Specialist beëindigen van een arbeidscontract

Een ontslag is lastig, wij kunnen u helpen bij het controleren van de rechtmatigheid daarvan.
Innovation / Growth / Commitment

Neem contact op

U kunt contact met ons opnemen door het invullen van ons contactformulier. Wij reageren zo spoedig mogelijk. Natuurlijk kunt u ons ook direct mailen of bellen.