Het belang van een concurrentiebeding
Het kan voor een werkgever van groot belang zijn om bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding in deze overeenkomst op te nemen, om te voorkomen dat de werknemer bij een concurrent gaat werken na afloop van de arbeidsovereenkomst. Tevens kan de werkgever een werknemer aan hem binden door het opnemen van een concurrentiebeding, omdat werknemer wordt beperkt in de keuze voor andere werkgevers, waardoor deze eerder bij werkgever werkzaam zal blijven.
Eisen aan een concurrentiebeding
Omdat een concurrentiebeding een grote beperking voor werknemer kan betekenen, worden er wel eisen gesteld waaraan een concurrentiebeding moet voldoen. Een concurrentiebeding moet schriftelijk zijn, een werknemer moet weten wat de verplichting die voortvloeit uit het ondertekenen van een concurrentiebeding inhoudt, hij of zij dient voldoende tijd te krijgen voor het doornemen van de arbeidsovereenkomst waarin het concurrentiebeding is opgenomen, de werknemer moet meerderjarig zijn, het moet een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd betreffen (óf er dient een zwaarwegend bedrijfsbelang te zijn als gevolg waarvan er tóch een concurrentiebeding wordt vastgelegd in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd).
Maximale duur en geografische omvang van een concurrentiebeding
Ondanks dat er wettelijk gezien geen maximale duur is verbonden aan een concurrentiebeding, is het voor de werkgever van belang wel goed en kritisch na te denken over de duur van het concurrentiebeding. Een rechter kan namelijk beoordelen dat het concurrentiebeding onredelijk is, omdat deze te ruim is. In de huidige rechtspraak wordt over het algemeen een concurrentiebeding voor de duur van meer dan 1 jaar niet geaccepteerd.
Hetzelfde geldt voor de geografische omvang van een concurrentiebeding. In beginsel zijn hier geen beperkingen aan opgelegd, maar de rechter kan besluiten dat de omvang onredelijk is. Uit de huidige rechtspraak volgt dat de geografische omvang van een concurrentiebeding gerelateerd dient te zijn aan het werkgebied waarbinnen de organisatie actief is.
Feit is dat het opstellen van een concurrentiebeding maatwerk vergt. Zeker bij de vaststelling van de duur en geografische omvang ervan. Wij raden dan ook aan advies in te winnen bij een gespecialiseerde jurist.
Opnieuw overeenkomen van een concurrentiebeding
In een aantal gevallen moeten werknemer en werkgever het concurrentiebeding wederom aangaan. Het gaat hierbij om functiewijziging van de werknemer, uitbreiding van activiteiten van de werknemer of andere veranderingen binnen de organisatie, waardoor het concurrentiebeding zwaarder weegt op de werknemer. Ook bij het opnieuw aangaan van de arbeidsovereenkomst, moet het concurrentiebeding weer worden opgenomen. Wederom, omdat een concurrentiebeding zwaar kan wegen op de vrijheid van de werknemer om bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst voor een andere werkgever te kiezen.
Inhoud van een concurrentiebeding
In een concurrentiebeding wordt vaak vastgelegd voor welk gebied het beding geldig is, welke sector of specifieke werkzaamheden onder het concurrentiebeding vallen, maar ook of er een boete, en hoe hoog deze dan zal zijn, wordt gekoppeld aan het niet-naleven van het concurrentiebeding.
Een concurrentiebeding kan zijn werking verliezen
De rechter heeft de mogelijkheid om een concurrentiebeding te vernietigen wanneer hij of zij van oordeel is dat het belang van de werkgever niet in verhouding staat tot het belang van de werknemer. Van belang is dus dat bij het opstellen van een concurrentiebeding altijd de belangen van beide partijen worden afgewogen. Naast het vernietigen van een concurrentiebeding door de rechter, kan een concurrentiebeding ook zijn werking verliezen wanneer de arbeidsovereenkomst eindigt als gevolg van een voorval waardoor de werkgever schadeplichtig is. Ook verandering van omstandigheden waardoor het concurrentiebeding zwaarder weegt op de werknemer kan een reden zijn als gevolg waarvan een concurrentiebeding zijn werking verliest.
Contact
Heeft u vragen over het concurrentiebeding dat in uw arbeidsovereenkomst is vastgelegd? Of bent u een werkgever en vraagt u zich af hoe u het best een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst op kan nemen? Bij Legal Q bent u aan het goede adres! Neem contact met ons op, dan kijken wij wat we voor u kunnen betekenen.