Maximaal 1 of 2 maanden proeftijd?
Het hangt af van uw arbeidsovereenkomst of uw proeftijd maximaal 1 of 2 maanden duurt. Bij een tijdelijk arbeidscontract zonder einddatum of voor een periode van meer dan 6 maanden maar minder dan 2 jaar, geldt een maximale proeftijd van 1 maand. In geval van een vast dienstverband of een tijdelijk contract voor meer dan 2 jaar, geldt een maximale proeftijd van 2 maanden. Heeft u een contract van 6 maanden of minder, dan mag er geen proeftijd opgelegd worden. Wel verdient opmerking dat voor tijdelijke contracten afgeweken kan worden van deze regels, indien dit in de CAO staat of een regeling die is opgelegd door een bestuursorgaan die deze bevoegdheid kent.
Een nieuw contract voor dezelfde werkgever
Wanneer u voor dezelfde werkgever blijft werken en hier een nieuw contract aangeboden krijgt in samenhang met het verlopen van uw contract voor bepaalde tijd, mag uw werkgever geen proeftijd meer opleggen. Er wordt echter een uitzondering gemaakt voor de situatie waarin u een compleet andere functie gaat bekleden.
Ontslag nemen of ontslagen worden tijdens uw proeftijd
De voornaamste reden voor het opleggen van een proeftijd aan een nieuwe werknemer is dat zowel de werkgever als de werknemer zelf de mogelijkheid hebben om te beoordelen of de werknemer goed past op de functie. Zo niet? Dan kan de werknemer worden ontslagen gedurende deze proeftijd, zonder dat hieraan veel vereisten kleven voor de werkgever. De werkgever hoeft namelijk geen opzegtermijn in acht te nemen, geen redelijke grond voor het ontslag te hebben of de mogelijkheden voor herplaatsing binnen de organisatie te overwegen. Zelfs als u ziek wordt tijdens uw proeftijd is het mogelijk dat u wordt ontslagen. Voor de werknemer die zelf ontslag neemt geldt ook dat deze geen opzegtermijn in acht hoeft te nemen. Echter, indien de werknemer zelf ontslag neemt, zal deze geen recht hebben op een WW-uitkering. Voor beide partijen geldt verder dat zij bij ontslag schriftelijk dienen te melden wat de reden voor het ontslag is op het moment dat de andere partij hiernaar vraagt.
Ongeldige proeftijd
Op het moment dat u een ongeldige proeftijd is opgelegd, is het de werkgever niet toegestaan om u te ontslaan tijdens deze periode. Een proeftijd is ongeldig op het moment dat deze niet in uw contract is vastgelegd, de maximale duur volgend de wet of CAO overschrijdt, verschilt ten opzichte van uw werkgever of wordt afgesproken of aangepast op het moment dat u al in dienst van de werkgever bent.
Contact
Heeft u vragen over uw proeftijd? Denkt u dat u wellicht een ongeldige proeftijd is opgelegd? Of wilt u ontslag nemen tijdens uw proeftijd? De juridische experts van Legal Q staan voor u klaar! Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we kunnen kijken hoe we u kunnen helpen.