Natuurlijk kunt u beginnen door degene die een inbreuk maakt op uw intellectueel eigendomsrecht aan te spreken op zijn of haar handelen. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u een van de volgende stappen ondernemen.
Verzoekschrift
De snelste manier van ingrijpen op de inbreuk van uw intellectueel eigendomsrecht is het gebruik maken van de verzoekschriftprocedure: een spoedprocedure waarin de wederpartij niet gehoord zal worden. De rechter geeft een voorlopig oordeel over de breuk en zal, wanneer het spoedeisend is, een verbod opleggen. Een definitief oordeel krijgt u vervolgens na het starten van een bodemprocedure.
Kort geding
Wilt u snel ingrijpen op de inbreuk van uw intellectueel eigendomsrecht? Dan is een kort geding de juiste procedure, waarin een rechter een voorlopig oordeel geeft over de inbreuk. In een kort geding kan de rechter besluiten tot het verbieden van de inbreuk, het verplicht delen van gegevens over de afkomst en distributie, terugroepen van producten, voorschot op schadevergoeding, het terugdraaien van de inbreuk en vergoeding van andere kosten. Na het kort geding, krijgt u een definitief oordeel na het starten van een bodemprocedure.
Kantonrechter
Voor een vordering van schadevergoeding van 25.000 Euro of minder, kan een dagvaardingsprocedure worden gestart bij de kantonrechter.
Civiele rechter
Waar u bij de kantonrechter enkel een schadevergoeding kan vorderen, van een bedrag van 25.000 Euro of minder, kunt u bij de civiele rechter een schadevergoeding vragen die hoger is dan 25.000 Euro, een verbod op de inbreuk, afdracht van de winst, vergoeding van proceskosten en een verklaring van de inbreuk. Dit is de uitgebreide procedure bij een inbreuk op het intellectueel eigendomsrecht.
Stichting FotoAnoniem
Wanneer een individu of organisatie gebruik wil maken van bepaald beeldmateriaal, maar de auteursrechthebbende hiervan niet kan achterhalen, kan er geen toestemming worden verkregen voor het gebruik van het beeldmateriaal, in combinatie met een eventuele betaling van een vergoeding. De hulp van Stichting FotoAnoniem (SFA) kan bij het ontbreken van gegevens van de auteursrechthebbende van een foto ingeroepen worden. SFA regelt het recht op het gebruik van dergelijke foto’s met behulp van een checklist, aan de hand waarvan wordt nagegaan of al het mogelijke is gedaan om de auteur te achterhalen. Als ook SFA tot de conclusie komt dat hieraan is voldaan, kan de individu of organisatie die gebruik wil maken van de foto, het bedrag bestaande uit een redelijk tarief zoals vastgesteld in de tarievenlijst vermeerderd met 15 procent administratiekosten, overmaken aan SFA. Meldt de auteursrechthebbende zich dan alsnog, dan kan SFA hem of haar het bedrag overmaken. SFA zal regelmatig de lijst van beeldmateriaal toetsen om te voorkomen dat een inbreuk op het auteursrecht van de rechthebbende wordt gemaakt. De tarievenlijst van SFA kunt u hier vinden. Komt een zaak met betrekking tot een onbekende rechthebbende op het auteursrecht voor de kantonrechter, dan gebruikt ook de kantonrechter de tarievenlijst van SFA, om zo de omvang van de schade te berekenen. Dit blijkt uit de zaak tussen Hollandse Hoogte v. Raak Totaaladvies, uit 2019 (zaaknummer 7709395 CV EXPL 19-3884).
Contact
Heeft u vragen over schadevergoeding bij een inbreuk op uw intellectueel eigendomsrecht? Bent u benieuwd welke procedure u het best kunt starten? Wij helpen u graag verder! Neem contact op met Legal Q om te zien wat wij voor u kunnen betekenen.